آموزش مهارت طبقه بندی کردن

آموزش مهارت طبقه بندی کردن
زمان مطالعه : 4 دقیقه
تاریخ انتشار:
نظرات: بدون دیدگاه
امتیاز:
0
(0)

مهارت طبقه بندی کردن

طبقه بندی کردن یکی از مفاهیم پایه و اصلی ریاضی کودکان پیش دبستانی است. طبقه بندی اشیاء فعالیت هر روزه­ ای است که کودکان به طور طبیعی آن را از همان خردسالی شروع می­ کنند. طبقه بندی در ذهن کودکان خردسال از تشخیص و تمیز دادن مادر با شیرشان شروع می شود.  وقتی کودک شما بین شما و شیشه شیرش فرقی قائل شود در واقع در ذهنش طبقه بندی انجام داده است.

طبقه بندی، پایه ­ای برای تفکر منطقی و ریاضی

طبقه بندی کردن، گروه بندی اشیاء بر اساس خصوصیات مشترک است. طبقه بندی یک بخش اساسی از تفکر ریاضی کودکان پیش دبستانی است. خیلی از افراد تصور می ­کنند که شمارش، اولین فعالیت ریاضی است که باید به کودکان آموخت، در حالی که اگر کودکی به کمک حافظه فقط اسم عدد ها را تکرار کند ممکن است درک درستی از مفهوم عدد پیدا نکرده باشد. برای مثال، کودک هرگز نمی تواند از میان توپ هایش، سه تا توپ زرد رنگ به ما بدهد تا زمانی که نداند کدام توپ ها زرد هستند. کودکان برای درک مفهوم عدد، نیاز به درک مفهوم مجموعه ­دارند. بنابراین طبقه بندی، پایه ­ای برای تفکر منطقی و ریاضی است. مهارت طبقه بندی کردن به کودک کمک می کند تا هم شمارش را یاد بگیرد و هم بتواند تفاوت ها را تشخیص دهد.

پیشنهاد میکنم با دانلود اپلیکشن بازی آموزشی پاپایو هم علم ریاضی کودک دلبندتون را تقویت کنید. هم کمک کنید همراه با بازی های جذاب پاپایو طبقه بندی کردن را یاد بگیرد.

هر طبقه شامل سه ویژگی یا رابطه می باشد :

۱- بخش شهود اشکال هندسی
۲- مهارتهای طبقه بندی براساس رنگ ها
۳- طبقه بندی بر اساس یک تا چند ویژگی

از نظر روانشناسی، ساخت درک حسی برای حل مسائل طبقه ­بندی کافی است. به عبارت ساده تر کودک به طور طبیعی از وقتی که اشیاء را می شناسد شروع به نوعی طبقه بندی می ­کند. کودکان در ابتدا بر اساس رنگ، اندازه و کمی که بزرگتر می شوند بر اساس ویژگی ها طبقه بندی می کنند. اما  خردسالان نمیتواند طبقه بندی ترکیبی داشته باشند. یعنی نمیتواند بر اساس هر سه ویژگی همزمان طبقه بندی کنند.

حاصل طبقه بندی و ردیف کردن، نگهداری ذهنی عددی است

نگهداری ذهنی عدد

نگهداری ذهنی عدد از دیگر مفاهیم پایه ریاضی کودکان پیش دبستانی است. در حقیقت مطالعات و پژوهش ها نشان داده است که نگهداری ذهنی عدد ترکیبی از دو مهارت طبقه بندی و ردیف کردن است. به عبارت بهتر درک مفهوم واقعی عدد وقتی شروع می شود که کودک مفاهیم طبقه بندی و ترتیب را بداند. کودک برای شمارش با معنا و اینکه بتواند مفهوم عدد را درک کند، دو مرحله را سپری میکند.

شمارش  بی معنا:

کودک به وسیلۀ تقلید و تکرار و بی توجه به معنا و مفهوم، «اسم اعداد» را به زبان می آورد.

درک مفهوم:

کودک با شمردن اجزا، اشیا عینی یک مجموعه، لمس، جابجایی و همچنین به زبان آوردن اسم اعداد به آن مفهوم پی می برد. از سن 2 تا 3 سالگی مفاهیم ریاضی کم کم برای کودک شناخته تر می شود، به شرط آنکه اعداد از 10 بیشتر نشوند.

یکی از بازی های مناسب برای تقویت این مهارت در کودکان، بازی شمارش توپ ها است. ابزار این بازی یک سبد و 10 توپ رنگی است. توپ ها را در بازی و یک مسابقه با کودکتان درون سبد بیندازید و از او بخواهید تا آنها را بشمارد. دفعه بعد از او بخواهید توپ ها را بر اساس رنگ از هم جدا کند (طبقه بندی کند).

تشخیص شباهت ها و تفاوت ها

تشخیص ابتدایی شباهت ها و تفاوت ها، یکی از مفهوم و مهارت پایه در ریاضی کودکان پیش دبستان است. تشخیص شباهت ها و تفاوت ها علاوه بر آنکه در آموزش مفاهیم طبقه بندی و مجموعه سازی به کار برده می شود، کودکان را برای یادگیری جمع و تفریق و تساوی های ریاضی کمک می کند.

این در حالی است که کودکان با مشاهده دقیق و تشخیص تفاوت ها در میان کمیت ها، اندازه سطوح، خطوط و نماد های عددی به مفهوم تشابهات و اختلافات پی خواهند برد. چرا که مفهوم تشابهات همواره در مقابل اختلافات معنا پیدا می کند و تشخیص هر یک لازمه فهم دیگری است.

یادگیری مفاهیم اندازه ها، طبقه بندی و مجموعه سازی در حقیقت یادگیری اختلافات و تشخیص تشابهات است. زیرا زمانی که به کودکان می آموزیم با فعالیت شخصی و تماس با اشیا مختلف آنها را بر اساس یکی از صفات مشابه ظاهری «دسته بندی» کند، در واقع علاوه بر آنکه وی مشابهت ها را اساس دسته بندی خود قرار می دهد به درک اختلافات بین اشیا نیز پی خواهد برد.

این مطلب چقدر مفید بود؟

برروی یکی از ستاره‌ها کلیک کنید!

میانگین نمرات 0 / 5. تعداد رای‌ها: 0

اولین فردی باشید که به این مطلب نمره می‌دهد!

دیدگاهتان را بنویسید