ارتباط رنگ آمیزی با مسائل خلقی کودک چقدر است؟
در این مطلب رنگ آمیزی کودکان و ارتباطش با مسائل عاطفی را خیلی مختصر بررسی میکنیم. نقاشی و بازی، زبان گویای بچهها و راه ورود به دنیای اوناست. ترسیم، یه ابزار تشخیصی قطعی نیست و صرفاً به والدین و درمانگرها کمک میکند که اطلاعات جامعتری رو در مورد دنیای ذهنی بچهها جمع آوری کنند. تا ۳ سالگی که هنوز در کودکان تفکر انتزاعی شکل نگرفته، نقاشی چندان قابل تحلیل نیست و صرفاً بهعنوان یک سری خطخطیها، کنجکاویها و تمرین هماهنگی چشم و دست در نظر گرفته می شود.
انتخاب های معنادار در نقاشی کودکان
در سنین بالاتر کمکم مفاهیم و انتخابهای معنادار وارد نقاشی بچهها می شود. در رنگ آمیزی کودکان و ارتباطش با مسائل عاطفی یکی از موارد مهم استفاده از رنگهاست. برای بچهها تخیلات و حالتهای عاطفی، تعیین کننده انتخاب رنگهاست نه حقیقت بیرونی. در بررسی استفاده از رنگ تو نقاشی، ما باید مجموعه نقاشیهای کودک رو در نظر بگیریم نه اینکه صرفاً بر اساس یک یا دو نقاشی به این نتیجه برسیم که فرزندمون دچار مشکل خلقی یا کمبود اعتماد به نفس و … هست.
علاقه به استفاده از رنگهای تیره در رنگ آمیزی، مثلاً فقط مشکی و طوسی… میتواند نشانه خلق پایین باشد، البته اگه تو چند نقاشی این حالت رو ببینیم جای نگرانی نیست. ولی اگر فرزندمون تو اغلب نقاشیها از رنگهای شاد استفاده نمیکند باید با یک روانشناس کودک مشورت کنیم.
دانلود اپلیکیشن پاپایو
رنگ آمیزی کودکان و ارتباطش با مسائل عاطفی
گاهی والدین اشاره میکنن که بچهشون در رنگ آمیزی نقاشی اصلاً از رنگها استفاده نمیکند و کل نقاشی رو با یک رنگ انجام میدهد. این مساله در بچههایی که اعتماد به نفس پایینتر یا جراتورزی کمتری دارن بیشتر دیده میشود. انگار به خودشون اجازه نمیدن در دنیای رنگها سیر کنند. مثل بچهای که یه گوشه میایستد و وارد بازی نمیشود. تو اینجور مواقع بهتره تشویقش کنیم به استفاده از رنگها: «بیا ببینیم چه رنگهای دیگهای اینجا تو جعبه منتظرت نشستند. بقیه رنگها هم دوست دارند تو انتخابشون کنی تا تنها نمونند».
پیشنهاد میکنم برای علاقهمند کردن کودک به نقاشی مطلب بازی نقاشی محتوا در پاپایو را هم مطالعه کنید.
به انتخاب رنگ کودکان در نقاشی احترام بگذارید
لازم نیست که حتماً انتخاب رنگ ها در نقاشی کودک منطبق با واقعیت باشد مثلا خورشید میتواند بنفش باشد و … ما فقط میخواهیم که کودک اجازه تجربه کردن را به خودش بدهد.
کودک موقع نقاشی کشیدن مداد را روی کاغذ فشار می دهد؟
در رنگ آمیزی کودکان و ارتباطش با مسائل عاطفی مسئله مهم دیگه مقدار فشار مداد، روی کاغذ است. اگر فرزندمون مداد رو بقدری فشار میدهد که یا کاغذ پاره میشه یا از پشت کاغذ میبینین که کاغذ برجسته شده، شاید کمی بوی اضطراب یا پرخاش به مشام میرسه و باز مشورت گرفتن از یک فرد حرفهای میتونه ایده خوبی باشه. اگر بقدری رنگها کمرنگ و بیجون استفاده میشه باز میشه مسئله اعتماد به نفس یا خلق پایین رو در نظر گرفت.
نویسنده: فرشته نیکزاد