اهمیت حافظهی دیداری در کودکان
تقویت حافظهی دیداری کودکان : حافظه دیداری یک مهارت مهم است که باید خیلی زود در بچه ها تقویت شود. بازی های سادهای وجود دارند که برای تقویت حافظه دیداری در کودکان میتوانید با فرزند خود بازی کنید تا از این طریق به پیشرفت آن کمک کنید.
حافظه دیداری چیست؟
وقتی چیزی را می بینید چشمان شما سیگنالهایی به مغزتان می فرستد تا آنچه را که دیده است را درک کند. حافظه دیداری میتواند به دو بخش بلند مدت و کوتاه مدت تقسیم شود. حافظه دیداری بلند مدت به توانایی به خاطر سپردن چیزی که در گذشته دیده میشود اشاره دارد. حافظه دیداری کوتاه مدت به توانایی به یاد آوردن چیزی که اخیراً مشاهده میشود اشاره دارد. حافظه دیداری نقش مهمی در پیشرفت کلی کودک شما و مهارتهای لازم برای موفقیت در مدرسه دارد.
اهمیت حافظهی دیداری
حافظهی دیداری یکی از موارد بسیار مهمی است که باید قبل از بزرگسالی برای تقویت آن تلاش کرد. حافظه دیداری در انواع دیگر حافظه هم تاثیرگذار است. اگر قبل از رفتن به مدرسه حافظه دیداری کودک تقویت شود، در دوران تحصیل به او کمک بزرگی خواهد شد. کودکانی که از حافظهی دیداری خوبی برخوردار نیستند، در نوشتن، خواندن و حتی بیان کلمات هم ممکن است دچار ضعف شود.
این کودکان چون نمیتوانند کلمات و حروف را به درستی به خاطر بسپارند زودتر از بقیهی بچهها خسته می شوند. حافظه دیداری به کودکان کمک میکند تا مطالبی که معلم به آنها یاد میدهد را سریعتر یاد بگیرند. با تقویت حافظهی دیداری کودکان رنگها، اعداد، اشکال و موارد مختلف را بهتر به خاطر میسپارند.
مشکلات تقویت نشدن حافظه دیداری
- مشکل در شناسایی و به خاطرسپاری حروف و سایر نمادهای رایج
- مشکل در نوشتن صحیح املای کلمات
- شختی در به خاطر سپاری مطالب
- چالش در یاداوری شماره تلفن یا اسامی افراد
- فراموش کردن کار و وظایفی که به او محول شده است
چند بازی برای تقویت حافظه دیداری در کودکان
بازی ها و فعالیت های حافظه دیداری می تواند به بالا بردن مهارت های کودکان در یادگیری لغات و اعداد کمک کند. کودک در نخستین سال های مدرسه از روی شکل اعداد و حروف را می آموزد. بنابراین، تا پیش از ورود به مدرسه و در دوره پیش دبستانی لازم است که حافظه دیداری کودکان فعالتر شده و رشد یابد.
1.بازی کارت حافظه در اپلیکیشن پاپایو:
در این بازی تعدادی کارت که دو به دو شبیه به هم هستند را برای چند ثانیه به کودک نمایش میدهید. در این مدت کودک باید کارتهایی که دو به دو شبیه به هم هستند را به خاطر بسپارد. سپس کارتها را به پشت برگردانید. حال کودک باید تلاش کند جفت کارتهای شبیه به هم را که به خاطر سپرده بود؛ به نوبت برگرداند و به شما نشان دهد. هر بار که دو کارت انتخابی شبیه به هم نباشند یک امتیاز منفی محسوب شده و دو کارت دوباره به پشت برگردانده میشوند. بسته به تعداد کارتها و میزان مهارت کودک؛ زمان نمایش کارتها را مدیریت کنید. این بازی به فرزندتان کمک میکند تا مکان چیزی را که قبلا دیده است؛ به خاطر بسپارد.
کارت های حافظه به طور کلی رده بندی سنی دارند ( که ما هم در اپلیکیشن بازی آموزشی پاپایو این مهم را رعایت کرده ایم) . معمولاً کارت های دوره پیش دبستانی تصاویری روشن و با وضوح بیشتر و رنگهایی شفاف دارند و تفاوت میان تصاویر اندکی بیشتر است. اما کارتهای کودکان بزرگتر کمی سختتر است. معمولا برای کودکان پیش دبستانی ۶ تا ۸ جفت کارت کافی است بهتر است با این تعداد کارت شروع کرده و به مرور زمان و با مهارت یافتن کودک در بازی و بهبود درحافظه او تعداد کارت ها را به تدریج افزایش دهید. برای همین ما در طراحی بازی کارت حافظه با توجه به سن کودک کارت ها را طراحی کرده ایم.
2. بازی کاسههای جادویی
تعدادی کاسهی مشابه را روی میز قرار دهید. یک شی کوچک را انتخاب کرده و در برابر دیدگان کودک زیر کاسهی مشخصی قرار دهید. از کودک بخواهید با دقت به کاسهها نگاه کند. کاسهها را بدون بلند کردن روی میز حرکت دهید. در نهایت از کودک بخواهید کاسهای که شی هدف در آن بود را مشخص کند.
3. بازی چی دیدی برای تقویت حافظهی دیداری کودکان
تقویت حافظهی دیداری کودکان : تعدادی شی مختلف را برای چند ثانیه در برابر دیدگان کودک قرار دهید. سپس آنها را بپوشایند و از کودک بخواهید خیلی سریع به شما بگوید چه چیزی دید؟ میتوانید در سطوح بالاتر پیرامون جزییات اشیا (مثل رنگ، اندازه و…) هم سوالاتی از کودک بپرسید. میتوانید به جای اشیا، از تصاویر و عکسها هم برای انجام این بازی استفاده کنید. ترجیحا تصویری که جزییات زیادی دارد را انتخاب کنید.
4. بازی تفاوت این دوتصویر را پیدا کن
برای تقویت تقویت حافظهی دیداری کودکان شما می توانید تصاویر زیادی که برای این کار در اینترنت قرار دارد را پیدا کنید و از کودک بخواهید با دقت به هر دو تصویر نگاه کند و تفاوت آن دو تصویری که به ظاهر خیلی شبیه هم هستند را پیدا کند. حتی میتواند یک تصویر باشد و کودک باید در آن یک شکل مخفی شده در تصویر را پیدا کند. این بازی دقت و قدرت بینایی کودک را هم تقویت میکند.