تقویت مهارت حل مسئله کودک
راه هایی برای تقویت مهارت حل مسئله در کودکان وجود دارد که میتوانند همراه با سرگرم کردن کودک به او کمک کنند. تا به حال به این فکر کرده اید که چطور میتوان مهارت حل مسئله را به کودک آموزش داد تا در بزرگسالی هم بتواند مشکلاتش را به شکل درست حل کند. ما در این مطلب چند راهکار را مورد بررسی قرار میدیم .
چرا کودکان به مهارت حل مساله نیاز دارند؟
اگر تصور میکنید که کودک شما مسئله ای ندارد که بخواهد در حل آن مهارتی کسب کند سخت در اشتباه هستید. برای کودک مشکلات تحصیلی، عملکرد ورزشی و کنار آمدن با قلدری و زورگویی همکلاسیها بسیار سخت و سنگین است. همین مشکلات کوچک و پیش پا افتاده اگر حل نشوند به بحرانی بزرگ در زندگی کودک منجر می شوند. اگر کودک نتواند از پس مسائل خودش در سنین مختلف کودکی بربیاد مطمئن باشید در بزرگسالی هم مهارت حل مسئله را نمیتواند به دست بیاورد. به همین خاطر، آموزش مهارت حل مسئله و مدیریت مشکلات خیلی مهم است.
دانلود اپلیکیشن پاپایو
۱. به کودک کمک کنید مسئله را بشناسد
اگر احساس کردید کودک مشکلی دارد که باعث شده پرخاشگر یا گوشه گیر شود با او درباره مشکلش صحبت کنید. هر مشکلی مثل نمره پایین در درسها، بحث با دوستش یا زورگویی در مدرسه. با کودک بدون نصیحت و قضاوت صحبت کنید. صحبت کردن درباره مشکل به او کمک میکند آن را بهتر درک کند.
۲. کمک کنید راه حل را پیدا کند
از کودک بپرسید به چه راهکارهایی فکر کرده است. حتی راهکارهایش خندهدار بود، هرگز به او نخندید. به ایدههای او احترام بگذارید و با صحبت کردن درباره راه حل ها سعی کنید راه های منطقی و مناسبتری را به او پیشنهاد دهید.
۳. بیش از حد دخالت نکنید
گاهی بهتر است به کودک اجازه دهید تا خودش مشکلاتش را حل کند. به کودک باید آزادی داد تا خودش برای حل مشکلاتش تلاش کند. نباید همیشه تمام زندگی او را زیر ذرهبین قرار دهید. شما باید در این مواقع نقش حمایتگر را ایفا کنید اما راه حل مشکل را به او بسپارید.
۴. به کودک کمک کنید نقاط مثبت و منفی راه حل را کشف کند
راه حل های کودک را با هم مورد ارزیابی قرار بدید و معایب و مزایای هر کدام از راه حل ها را بررسی کنید. اجازه بدید کودک خودش معایب و مزایای راه حل را عنوان کند و تصمیم بگیرد کدام راه حل بهتر است. شاید کمی عجیب باشد اما شما با سوال کردن میتوانید مسیر فکری کودکتان را هدایت کنید. اگر احساس کردید راه حل اشتباهی را انتخاب کرده است درباره مزایایی که کودک برای آن راه حل در نظر گرفته است از او سوال کنید. در بعضی مشکلات، امکان دارد بیش از یک راهحل وجود داشته باشد یا کودک راهحلی را امتحان کند و شکست بخورد. در این شرایط، کودک را تشویق کنید تا زود دست از تلاش نکشد و راهحلهای دیگر را امتحان کند.
5. الگوی خوبی باشید
اگر کودکان ببینند والدین در مواجهه با مشکلات راهحلهای متعددی دارند و میتوانند با دیدی مثبت با مشکلات برخورد کنند، در این صورت، آنها هم از روشهای والدین تقلید میکنند. در صورتی که محیط خانواده برای مطرح شدن مشکلات آماده باشد، کودک هم بهراحتی مشکلاتش را مطرح میکند و بقیه اعضا میتوانند به او کمک کنند. در غیر این صورت، کودکی که بعد از مطرح کردن مشکلش با تمسخر، قضاوت یا عصبانیت مواجه شود در دفعات بعد تلاشی برای مشورت گرفتن نمیکند.
6. بازی هایی برای تقویت مهارت حل مسئله
بعضی از بازیهای کودکانه میتواند مهارت حل مسئله را در کودک تقویت کند. بازیهای سادهای مثل خانهسازی و انطباق اشیاء از سادهترین نمونهها هستند. در کل، بازیهایی که نیاز به کمی فکر کردن و حل مسئله دارد مفیدند. در تمامی بازی های آموزشی اپلیکیشن پاپایو هم کودک نیاز به تصمیم گیری و حل مسئله دارد. بنابراین همراه با بازی های شاد کودکانه و جذاب با اپلیکیشن پاپایو مهارت حل مسئله در کودک تقویت می شود.
7. اصول اولیه را آموزش دهید
چند تکنیک ساده را، که در موقعیتهای مختلف کاربردی است، به کودک آموزش دهید. تجزیه مسئله به بخشهای کوچکتر از راحتترین تکنیکهاست که کودکان هم آن را درک میکنند. به کودک خود بیاموزید که شکست خوردن در زندگی امری طبیعی و عادی است. ناتوانی در قبول شکست برای کودک مانع بزرگی است تا برای حل مشکلاتش تلاش نکند.