تفکر خلاق در کودکان
راه های پرورش تفکر خلاق در کودکان : بسیاری از خانواده ها تصور می كنند كه خلاقیت استعدادی ذاتی است كه فرزند آنها یا آن را دارد یا ندارد. این والدین میگویند همانطور كه همه كودكان به یک اندازه باهوش نیستند، همه بچه ها نیز به یک اندازه خلاق نخواهند بود. اما در واقع ، خلاقیت بعد اکتسابی بیشتری نسبت به استعداد ذاتی دارد و والدین می توانند این مهارت را در کودکان تقویت کنند.
از آنجا که تقریباً در هر کاری تمرین رمز موفقیت است، خلاقیت یکی از مولفه های اصلی سلامتی، شادی و یک مهارت اصلی برای تمرین با بچه ها است. خلاقیت محدود به بیان هنری و موسیقی نیست – بلکه برای علم ، ریاضیات و حتی هوش اجتماعی و عاطفی نیز ضروری است. افراد خلاق انعطاف پذیرتر هستند، و راه حل های بیشتری برای حل مشکلات در نظر میگیرند. این خصوصیت باعث می شود آنها سازگاری بیشتری با پیشرفت های فناوری و تغییرات داشته باشند .
چند ایده برای پرورش تفکر خلاق در کودکان :
برای نشان دادن خلاقیت ما اغلب به نقاشی های کودکان، بازیهای نمایشی و شیرین زبانی آنها اشاره میکنیم. کودکان خلاقیت زیادی در استفاده از رنگها دارند و کلمات عجیب و جالب زیادی رادر جملاتشان به کار میبرند. پرورش تفکر خلاق میتواند به اندازه مهارتهای زندگی برای کودکان مهم باشد. در ادامه به مهارت تفکر خلاق و اهمیت آن برای کودکان میپردازیم.
تفکر خلاق چه اهمیتی دارد؟
- به ایدههای قدیمی پایان میدهیم
- بین مفاهیم قدیمی ارتباطات جدیدی پیدا میکنیم
- محدودهی دانش خود را افزایش میدهیم
- ایدههای شگفتانگیز و جدیدی را شروع میکنیم
با تشویق کردن، کودک مشتاق به یادگیری عمیق می شود. تشویق کودکان، خلق ایدههای جدید و مهارت تفکر خلاق را در آنها تقویت میکند. در بسیاری از کارها، خلاقیت کلید موفقیت است. پس پرورش تفکر خلاق از همان سالهای کودکی برای فرزندان بسیار مهم است. خلاقیت، فقط به کارهای هنری و موسیقی محدود نمیشود و در کارهای علمی، کلامی، جسمی، حرکتی و حتی هوش اجتماعی و عاطفی نیز اثرگذار است. علاوه بر این، تفکر خلاق، به کودک اجازه میدهد انعطاف پذیرتر باشد و بهتر بتواند مسائل را حل کند.

تفکر خلاق در کودکان و حل مسئله
راه های پرورش تفکر خلاق در کودکان : به یاد داشته باشید برای تشویق تفکر خلاق در کودکان، باید با کودک خود تعامل داشته باشید و حس ارزشمندی را در او تقویت کنید. در تحسین کارهای خلاقانه کودک، کوتاهی نکنید.
آموزش تفکر خلاق در کودکان
حالا که از اهمیت تفکر خلاق در کودکان صحبت کردم، خوب است که از آثار مطلوب آن هم حرف بزنم. البته میتوان هر دو را به یک معنا فرض کرد، اما شاید اگر به صورت عملی آثار مثبت تقویت تفکر خلاق و تمرینات آن حرف بزنیم، تاثیرگذارتر باشد. در ادامه بعضی از اثرات مطلوب آن را با شما به اشتراک خواهم گذاشت:
هماهنگی دست و چشم
یادگیری و توسعه مهارتهای مربوط به خلاقیت و تفکر خلاق، باعث توسعه مهارتهای حرکتی میشود . وقتی کودک سعی میکند مداد به دست بگیرد، با قیچی کار کند و سایر فعالیتهای خلاقانه را انجام دهد، علاوه بر مهارتهای خلاقانه، مهارتهای حرکتی پیشرفتهای پیدا خواهد کرد.
پرورش تخیل
راه های پرورش تفکر خلاق در کودکان : انیشتین میگوید: تخیل از دانش مهمتر است. زمانی که تخیل در کودک پرورش پیدا میکند، همزمان که به رشد خلاقیت کودک کمک میکند، رشد فردی کودک هم به حد مطلوبی خواهد رسید. درواقع رابطه بین تخیل و خلاقیت رابطهای دوطرفه است. یعنی تخیل به رشد خلاقیت کمک میکند و خلاقیت هم به پرورش تخیل کودک پروبال خواهد داد.
پرورش منطق
فعالیتهای خلاقانه به کودکان کمک میکند منطقی تر رفتار کنند و تصمیم بگیرند. راهحلهای خلاقانه برای چالشهای کوچک کودکان ، به نحو شگفتانگیزی به تقویت منطق و تفکر منطقی در آنها منجر می شود.تفکر خلاقانه به کودکان کمک میکند که بتوانند اطلاعات را سازماندهی، مرتب و تجزیه و تحلیل کنند و میان دادهها ارتباطات منطقی ایجاد کنند.
افزایش تمرکز
هیجان به سرانجام رساندن طرح های خلاقنه ذهن کودک به او کمک می کند صبور تر باشد و تمرکز بیشتری داشته باشد. همین مسئله صبر او را تقویت میکند و به او کمک میکند که ایدههای خود را بسازند. و حتما شما میدانید که افزایش قدرت تمرکز چه نقش مهمی در زندگی و موفقیت فرزندتان می تواند داشته باشد.
افزایش اعتماد بهنفس
یکی دیگر از اثرات مثبت و مطلوب تفکر خلاق در کودکان تقویت و افزایش اعتماد بهنفس در آنها است. زمانی که کودکان ایدهها و افکارشان را به آنچه میخواهند تبدیل میکنند، رضایت و عزت نفس در آنها افزایش پیدا خواهد کرد. این رضایت عمیق از خود منجر به افزایش اعتماد بهنفس در آنها خواهد شد و به کودک کمک میکند تا تواناهایی خود را برای رشد تفکر به کار بگیرند.
توسعه مهارتهای اجتماعی
کودک شما برای به سرانجام رساندن بعضی از طرح های خلاقانه اش نیاز دارد که با دوستان و همسن و سالهایش ارتباط برقرار کند. همین برقراری ارتباط و صحبت کردن در مورد طرح ها و ایده هایش حتی در مورد بازی های گروهی، روابط اجتماعی او را تقویت میکند. توانایی به اشتراکگذاری احساسات با دیگران، همکاری با آنها و برقراری ارتباط با دیگران منجر به پیوند و درنهایت دوستیابی کودکان با یکدیگر خواهد شد. کودکان با انجام این فعالیتها یاد میگیرند باید بسیاری از کارها را با کمک دیگران انجام داد.
درک بهتر دنیا
خیلی از فعالیتهای خلاقانه درک بهتری از مفاهیم دنیا را به کودکان ارائه میدهند.کودک با فعالیت های خلاقانه دنیاش را بهتر میشناسد. وقتی کودکان با اشیا، جنسها و سایر اشیا اطرافشان برخورد میکنند، تفاوتها را درک خواهند کرد. آنها میفهمند هر چیز چه جنسی دارد و رنگ اشیا را درک خواهند کرد.