افزایش خودآگاهی در کودکان
مهارت خودآگاهی در کودکان یکی از ده مهارت مهم زندگی است. البته خودآگاهی یک مهارت مهم برای هر فردی است. خودآگاهی به معنای توانایی درک احساسات، افکار و رفتار است. مهارت خودآگاهی در هر سنی مهم است. خودآگاهی به ما کمک میکند که در خانه، مدرسه، محل کار و روابط با دیگران پیشرفت کنیم.
خودآگاهی در کودکان
خودآگاهی در کودکان زمانی شکل میگیرد که آنها بتوانند احساسات، نقاط قوت و ضعف خودشان را بشناسند.
خودآگاهی در کودکان دو نوع است:
خودآگاهی خصوصی وقتی است که بچهها از نکتهای در مورد خود آگاه باشند که دیگران از آن آگاه نباشند.
خودآگاهی عمومی زمانی اتفاق میافتد که بچهها از چگونگی دیده شدن خود توسط دیگران آگاه هستند.
خودآگاهی عمومی به کودک نشان می دهد که آنچه او در مورد خودش فکر میکند یا احساس میکند و در واقع آن چیزی نیست که دیگران هم درباره او میبینند و یا از عملکرد او برداشت میکنند.
دانلود اپلیکیشن پاپایو
مهارت مهم خودآگاهی در کودکان
از آنجایی که ماندگار ترین یادگیری ها در دوران کودکی اتفاق می افتد آموزش مهارت های زندگی در دوران کودکی اهمیت زیادی پیدا میکند. کودک با این مهارت ها نحوه ارتباط با دیگران و چگونگی استفاده از تواناییهایش را می آموزد.
تقویت مهارت خودآگاهی در کودکان
راههای تقویت مهارت خود آگاهی در کودکان
خودآگاهی شامل 7 مهارت است:
- شناخت ویژگیهای خود
- شناخت نیازها شناخت تواناییها
- شناخت علایق
- شناخت آرزوها و اهداف
- شناخت مسئولیتها
- شناخت هیجانات
خودآگاهی یا شناخت ویژگی خود
کودک با ویژگی های ظاهری خودش و اعضای بدنش آشنا می شود.کودک از این مسئله که تفاوت های ظاهری با دیگران دارد آگاه می شود. کودک با کارکرد و توانایی هر عضو بدنش آشنا می شود. برای شروع آموزش این خودآگاهی میتوانید از او سوال بپرسید. رنگ پوست تو چه رنگی است؟ تو بین دوستانت از چه کسی بلند تر و از چه کسی کوتاه تر هستی؟ کدام عضو بدنت را بیشتر دوست داری؟
آشنایی کودک با روحیاتش
از خودآگاهی ظاهری که بگذریم کودکی که از احساسات و توانایی های خود مطلع باشد مدیریت بهتری روی رفتار و کارهایی که انجام می دهد خواهد داشت.
وقتی کودکان، مهارت خودآگاهی بالایی دارند:
- نقاط قوت و چالشهای خود را میشناسند.
- میتوانند متوجه شوند که برای انجام یک تکلیف، چه کارهایی باید انجام دهند.
- میتوانند احساسات را درک کنند و در مورد آنها صحبت کنند.
- در انجام تکالیف مدرسه، متوجه اشتباهات میشوند و آنها را اصلاح میکنند.
- نیازها و احساسات دیگران را میشناسند.
- از ذهنیت رشد برخوردارند.
- تابآوری بالایی دارند و سعی میکنند از اشتباهات خود درس بگیرند.
چگونه میتوان خودآگاهی در کودکان را افزایش داد؟
با بزرگ شدن کودکان، آنها با افراد جدیدی ملاقات می کنند و اتفاقات جدیدی را تجربه می کنند. کودکان شروع به کشف خود می کنند: دوست داشتن، دوست نداشتن، ترجیحات و غیره. به عبارت دیگر، آنها خودآگاه تر می شوند. این به آنها کمک می کند تا نقاط قوت و ضعف خودشان را درک کرده و توانایی ارزیابی دقیق عملکرد خود را بدست آورند. همه اینها می تواند به آنها کمک کند تا به عنوان بزرگسالان موفق و با اعتماد به نفس زندگی کنند.
به آنها نشان دهید که احساسات چگونه به نظر می رسند
می توانید به او کمک کنید تا انواع مختلف احساسات را نامگذاری و شناسایی کند. انجام این کار می تواند به آنها کمک کند تا درک کنند که چگونه و چرا احساس خاصی دارند.
هر زمان که فرصتی پیش آمد (زمان خواندن داستان، موقع تماشای فیلم، حتی در حین بازی) درباره احساس خاصی با او صحبت کنید. همچنین می توانید یک تمرین را انجام دهید که در آن از کودک خود بخواهید تصویری از یک احساس را نقاشی کند. یا درباره آن داستان کوتاهی بنویسد.
این تمرینات نه تنها به کودک شما کمک می کند تا نحوه پردازش احساسات خود را بیاموزد، بلکه به او این فرصت را می دهد که با آشنایی با احساساتی که دارد مهارت های ارتباطی بهتری را در خود ایجاد کند.
- به آنها کمک کنید احساسات دیگران را تشخیص دهند
- با فرزند خود همدلی کنید
- کودک را برای اشتباهاتش یک بار تنبیه کنید اما سرزنش نکنید
- بگذارید کودک آزادانه با همسن و سالانش ارتباط برقرار کنند