آموزش مهارتهای مقابله با هیجان به کودک
پرورش مهارت کنترل هیجان : کودکی که نتواند هیجانات خودش را کنترل کند در مواجهه با هیجانات ممکن است به جای حل مشکل، مشکلات دیگری را ایجاد می کند. همه مادر طول روز هیجانات مختلفی را تجربه میکنیم. کودکانی که بتوانند در مواجهه با هیجانات خود، بهتر عمل کنند، از سلامت روان بالاتری برخوردار خواهند بود.
کودکان هم طیف گستردهای از احساسات را تجربه میکنند. خستگی، اضطراب، غم، خجالت، ناامیدی یا ترس. اما بیشتر کودکان نحوه مواجهه با این هیجانات را نیاموخته اند. باید از کودکی مهارت مدیریت کنترل هیجانات را بیاموزیم. اگر کودکی در حل تمرین های درسی اش مشکل داشته باشد و برای فرار از این مشکل خودش را سرگرم بازی کند فقط در درس و انجام تکالیف ضعیف تر می شود. در این کودک ناامیدی و اضطراب روز به روز بیشتر خواهد شد.
انواع مهارتهای مقابلهای
مهارتهای مقابله با هجانات به کودک کمک میکنند تا با احساسات خود روبرو شده تا استرس کمتری را تجربه کنند. کودک یاد می گیرد چگونه با استرس مواجه شود و او را به فردی مقاوم و با پشتکار تبدیل کند. این طیف از مهارتها برای موقعیتهایی که قابل تغییر نیستند، ضروری هستند. این مهارتها به کودک قدرت کنترل شرایط سخت را میدهند.
برچسب زدن به احساسات
پرورش مهارت کنترل هیجان : فقط کافی است کودک بتواند هیجان و احساس خود را شناخته و آن را به زبان بیاورد. مثلاً بگوید: «من عصبی ام» یا اینکه «خیلی غمگینم». کلماتی را که کودکان میتوانند با آنها هیجانات خود را بیان کنند، به آنها بیاموزید. مثلاً میتوانید با نشان دادن تصویر چهرههای هیجانی مختلف در اینترنت و یا در کتاب ها، نام هیجانات را به کودک آموزش دهید.
نفس عمیق میتواند در آرام شدن در یک هیجان کمک بزرگی کند. به کودک بیاموزید هوا را از بینی وارد ریه کرده، مدتی نفسش را حبس کند و سپس هوا را از دهان خارج کند.
ورزش کردن برای کنترل هیجانات
ورزش میتواند یکی از بهترین راهها برای تخلیه انرژی اضافه و بهبود خلق و خوی کودک باشد. وقتی کودک در شرایط سخت هیجانی قرار میگیرد، او را به ورزش کردن تشویق کنید. به این شکل هم جسم سالم تری خواهد داشت و هم در مواجهه با مشکلات هیجانی، مقاومت بیشتری دارد.
انجام کارهای هنری برای کنترل هیجانات
نقاشی، کاردستی و یا مجسمه سازی میتواند یک راه عالی برای نشان دادن احساسات و کنترل هیجانات کاذب باشد. اگر فرزندتان به کار هنری خاصی علاقه دارد، او را برای انجام آنها نیز تشویق کنید.
مهارتهای مقابله هیجانات برای یک مسئله خاص
گاهی اوقات ناراحتی و اضطراب کودک ناشی از موقعیت و شرایطی است که نیاز به تغییر دارند. مثلاً اگر کودک به خاطر شرکت در کلاسهای فوق العاده دچار خستگی و اضطراب میشود، بهتر است در تصمیم خود تجدید نظر کرده و از شرکت او در این کلاسها ممانعت کنید. یا اینکه اگر بچهها در سرویس مدرسه کودک را اذیت میکنند، شاید لازم باشد با راننده سرویس صحبت کنید تا مانع این کار شود.
در برخی موارد نیز باید خود کودک شرایط پیرامون خود را تغییر دهد. در ادامه برخی از مهارتهای مقابلهای مسأله محور را خدمت شما خواننده عزیز راسخون بیان میکنیم.
مطلب مرتبط: تقویت هوش هیجانی با بازی های پاپایو
کمک خواستن از دیگران
پرورش مهارت کنترل هیجان : اگر احساس کردید کودک مشکل خاصی دارد در مورد آن با او صحبت کنید. شما میتوانید از او بپرسید در مورد این مسئله خاص چه راهکارهایی به دهنش میرسدو اگر چه چیزی تغییر کند او احساس بهتری خواهد داشت و یا به نظرت در این زمینه چه کسی میتواند کمک کند؟ برای مثال ممکن است کودک در نوشتن تکالیف مدرسه اش مشکل داشته باشد، و یک همکلاسی بتواند به او کمک کند. یا اینکه برای فهم یک مسأله دشوار، از معلم کمک بخواهد. میتوانید به عنوان تمرین از کودک بخواهید افرادی را که ممکن است بتوانند در یک موضوع به او کمک کنند را لیست کند. کودکانی که میدانند برای حل مشکلات خود میتوانند روی کمک دیگران حساب باز کنند، احساس قدرت خواهند کرد. آنها میآموزند که قرار نیست قدرت انجام همه کارها را داشته و یا همه چیز را بدانند.
درگیر شدن در حل مسأله
همیشه برای حل یک مسأله روشها و راههای زیادی وجود دارد. برخی اوقات کودکان در هنگام مواجهه با مشکلات، گیج شده و نمیدانند چه کار کنند. وقتی کودک شما با یک مشکل درگیر میشود، بنشینید و روشهای حل آن مسأله را با هم مرور کنید.
حداقل ۴ یا ۵ راه حل را برای هر مشکل و مسأله بیابید و آنها را بنویسید. سپس به کودک کمک کنید را انتخاب کرده و آن را برای حل مسأله اش به کار بندد. به مرور زمان خودش میتواند برای حل مشکلاتش، راه حلی مناسب بیابد.
لیست کردن نقاط مثبت و منفی
پرورش مهارت کنترل هیجان : وقتی کودک برای تصمیم گیری تلاش میکند، به او کمک کنید تا نقاط مثبت و منفی هر تصمیم را لیست کند. وقتی کودک تمام نقاط مثبت و منفی تصمیمات خود را بر روی کاغذ ببیند، خیلی بهتر میتواند تصمیم بگیرد. کودک را تشویق کنید هر گاه بر سر یک دو راهی قرار گرفت، از این مهارت بهره ببرد. همه ما برای مواجهه و مدیریت هیجانات در زندگی، به مهارتهایی نیاز داریم.