احتمالا یکی از دغدغههای شما بهعنوان والدین، تقویت مهارتهای فکری و ذهنی کودکان است که سراغ این مطلب آمدهاید! جالب است بدانید بر اساس تحقیق کارشناسان در این حوزه، ۹۰ درصد مهارتهای ذهنی کودکان تا ۵ سالگی شکل میگیرد. بنابراین این دورهی سنی بهترین زمان برای تقویت ذهن کودکان، افزایش دقت و پرورش هوش و خلاقیت آنهاست. در این مقاله چند بازی فکری کودکان را بررسی کردهایم.
۱. پازل
بهترین سن برای انجام بازی پازل، سن پایین است. چرا که در سنسن بالاتر کودکان بازیهای هیجانانگیزتری را ترجیح یمدهند. اما از حق نگذریم همچنان این بازی برای بزرگترها نیز جذاب است و در اکثر خانهها پازلهایی با تکههای تعداد بالا وجود دارد! در این بازی از هماهنگی دستها و چشمها گرفته تا قدرت استدلال منطقی با این بازی تقویت میشوند. مهمترین امتیاز آن تقویت اعتماد به نفس و احساس خرسندی است که هر بار پس از تکمیل کردن پازل ایجاد میشود.
۲. بازی نقشها!
معروفترین بازی از این دسته بازیهای فکری، خالهبازی است. شاید تعجب کنید که چطور این بازی در این دستهبندی گنجانده شده است؛ مگر خالهبازی هم بازی فکری است؟! بله خالهبازی یک بازی فکری مخصوص کودکان است که خلاقیت و تخیل کودک را پرورش میدهد. بهطور کلی بازی نقشها این خاصیت دارد. فرقی نمیکند معلم، پزشک، پرستار یا جادوگر خبیث در برابر جادوگر مهربان باشد؛ انتخاب بیشمار است. بازی کردن نقشهای مختلف یا همان خالهبازی خودمان، علاوه بر پرورش خلاقیت و تخیل کودک، در شکلگیری اصول اخلاقی در کودک نیز مؤثر است، زیرا موقعیتهای مختلف اجتماعی را در بازی تجربه میکند و سپس بر مبنای تجربهاش در واقعیت عمل میکند. اما چه بهتر که اگر دیدید او در بازی از اصول غیرمناسبی استفاده میکند، صحیح آن را به او یاد بدهید و بازی کودک خود را اصلاح کنید.
۳. بازیهای سازهای
این دسته از بازیهای فکری مخصوص کودکان، همچنان طرفذاران زیادی دارد و محدودیت سنی خاصی هم ندارد. تقریبا همهی افراد از انجام این بازی لذت میبرند. اما بیشترین تأثیر این بازی روی کودکان ۳ تا ۷ سال است. برای انجام این بازی نیازی به اسباببازیهای گرانقیمت ندارید. تنها با قطعاتی در رنگها و اشکال مختلف میتوانید این بازی را راه بیاندازید و باقی آن را به خلاقیت کودک خود بسپارید. تشخیص رنگها و شکلها، خلاقیت و تقویت ذهن، همه و همه به پیشرفت کودک شما کمک میکنند.

4. کشف کلمهها
برای انجام این بازی به چند ته مقوا یا کاغذ و مداد نیاز دارید؛ همین! تنها کافیست روی ۳۲ کارت کوچک (کاغذی یا مقوایی) حروف الفبا را بنویسید. سپس روی چند کارت دیگر تصاویر مختلفی مانند پرنده، کتاب، اسب، درخت و … را بکشید. حالا با کنار هم گذاشتن حروف یکی از کلمات تصاویر را بسازید و در کنار تصویر موردنظر قرار دهید. بعد کارت آن تصویر را در کنار تصاویر دیگر بگذارید و از کودک خود بخواهید تصویر مربوط به این کلمه را پیدا کند. این بازی به یادگیری حروف الفبا، تقویت حافظه و توانایی کلمهسازی کمک میکند.
۵. پیدا کردن اشیا
برای انجام این بازی به تعدادی عکس نیاز دارید که با وسایل محیط اطراف کودک تطابق داشته باشند؛ حتی اگر عکس در دسترستان نبود، میتوانید مثل بازی قبلی خودتان روی کاغذ، عکس شیٔ مورد نظر را بکشید. این بازی را میتوانید همه جا از جمله پارک، خانه اقوام و در حیاط خانه نیز انجام دهید. مثلا به کودکتان عکس توپ را نشان بدهید و از او بخواهید آن را پیدا کند. با این بازی علاوه بر آموزش تلفظ کلمات به کودک، توانایی شناخت اشیا و نیز تواناییهای ادراکی او را نیز تقویت میکنید.
اگر دوست دارید کودک شما انواع مهارتهای ذهنی، خلاقیتی و ارتباطی را یاد بگیرد، اپلیکیشن پاپایو را با لمس تصویر زیر، دانلود کنید: