یکی از مهمترین عواملی که به زندگی انسان معنا میبخشد کار و انتخاب شغل مناسب است . همانطور که پیشتر در مطلب «چه شغلی برای کودک شما مناسب است؟» راهکارهای انتخاب شغل مناسب را بررسی کردیم، در این مطلب قصد داریم در مورد مهارتهای موردنیاز برای آمادگی شغلی صحبت کنیم. مهارتهایی که در دو دستهی مهارتهای اجتماعی شامل خلاقیت، تفکر نقادانه، ابراز وجود، خودآگاهی، توانایی همدلی، ارتباط دوستانه، توانایی انجام کار گروهی و توانایی نه گفتن و همچنین مهارتهای فکری شامل تصمیمگیری و حل مسئله بررسی میشوند. بنابراین در چند مقالهی پی در پی به بررسی و آموزش این مهارتها خواهیم پرداخت.
تمرینها و بازیهایی برای تقویت خلاقیت
در ادامه به تعدادی بازی که میتواند در پرورش خلاقیت کودکان نقش موثری داشته باشد، اشاره میشود؛ لیست این بازیها شامل سوپ یا سالاد خلاقیت؛ تماشای ابرها؛ تغییر پایان قصهها؛ کارهای عجیب وغریب؛ مجسمه سازی؛ عینک جادویی؛ رنگبازی؛ پیادهروی بامزه؛ قصههای خیالی؛ مسابقهی خندهدار است.
سوپ یا سالاد خلاقیت
با فرزندتان به آشپزخانه بروید و از او بخواهید که برای پختن یک سوپ یا سالاد عجیب به شما ایده بدهد. این سوپ یا سالاد میتواند شامل خیلی از مواد خوراکی باشد که شاید تا به حال کسی به فکرش نرسیده که آنها را در سوپ بریزد! سعی کنید هر قدر هم که به نظر خندهدار میرسد از ایدههای او استفاده کنید و البته پیشنهادات خودتان را هم مطرح کنید.
تماشای ابرها
گاهی با فرزندتان به آسمانی که چند تکه ابر در آن هست نگاه کنید. آنها را با دست به او نشان دهید و از او بپرسید که آن ابر شبیه به چیست؟ ببینید آیا میتواند متوجه شود که هر ابری بیشتر به چه شیء یا موجودی
شبیه است؟ شما میتوانید خودتان به تخیل او بال و پر بدهید. مثلا یک ابر خاص را به چیزی تشبیه کنید مثلا بگویید: «بهنظرت اون ابر شبیه گوسفند نیست؟» و از او بپرسید دیگر ابرها را چطور میبیند؟
تغییر پایان قصهها
برای او داستان بخوانید و قصه تعریف کنید. سپس از او بخواهید که آخر داستان را به شیوهای دیگر یا آنطور که خودش فکر میکند قشنگتر میشود، تغییر دهد. حتی در مورد قصههای قدیمی و بسیارشنیده شده مثل شنگول و منگول یا حسن کچل و … گاهی حتی در اواسط داستان میتوانید در لحظههای حساس و هیجانانگیز داستان توقف کنید و از او بپرسید که حدس میزند در ادامه چه اتفاقی خواهد افتاد؟
کارهای عجیب و غریب!
گاهی از او بخواهید که یک خانه یا یک سگ را به هر شکلی که خودش دوست دارد بکشد؛ حتی اگر هیچ خانه یا سگی شبیه به آن وجود نداشته باشد. هیچگاه اصرار نکنید که نقاشیهای کودکتان را به آن شکل و رنگی درآورید که همهی نقاشیهای معمول هستند. برای مثال، اگر او خورشید را به رنگ صورتی یا تنهی درختان را به رنگ زرد میکشد، از او انتقاد نکنید و اجازه دهید دنیا را از دریچهی چشم خودش ببیند نه از نگاه شما. همچنین میتوانید در حین ورزش از او بخواهید که حرکاتی را خودش ابداع کند و به یک تمرین نرمش اضافه کند.
مجمسه با شن و خمیر بازی
سعی کنید در هفته دو سه مرتبه با او شنبازی کنید. این کار را در فصول گرم سال میتوانید در باغچهی حیاط خانه انجام دهید. از ظروف پلاستیکی کهنه و مقداری شن و خاک استفاده کرده و اشکال مختلفی درست کنید. حتی میتوانید این اشکال را در آفتاب بگذارید تا بعد از خشک شدن به عنوان دکور اتاق کودک از کارهای دستی خودش استفاده کنید.
بازی عینک جادویی
یک عینک اسباببازی تهیه کنید. به او بگویید بیا فرض کنیم این عینک جادویی است و با زدن آن به چشم، چیزهایی میبینیم که در عالم واقعیت وجود ندارند. بعد از او بخواهید عینک را به چشم بزند و چیزهایی را که میبیند برای شما توصیف کند. مثلا بگوید جایی که میبیند کجاست، چه رنگی است، چه ویژگیهایی دارد و چه
کسانی آنجا هستند.
رنگ بازی
سعی کنید در محیطی مانند حمام مثلا روی دیوارها، امکان این را فراهم کنید که کودک با استفاده از ماژیکهای رنگی یا رنگهای مجاز نقاشی کند. رنگهایی که با آب قابل شستشو باشند. به او یاد بدهید که این کار را فقط
در حمام میتواند انجام دهد. ضمناً، بعد از بازی برای پاک کردن نقاشیها از خودش هم کمک بگیرید تا علاوه بر
خلاقیت، مسئولیتپذیری را نیز به او آموخته باشید.
پیادهروی بامزه و جالب!
با نگاه جدیدی به اطرف خانهتان بنگرید. در خیابان نزدیک خانه قدم بزنید و از او سوالهایی بپرسید که پاسخی آزاد دارند؛ برای مثال: «به نظرت اون گربه به چی داره نگاه میکنه؟» سعی کنید او را تشویق کنید تا با اشاره آنها را به شما نشان دهد. کودکان دیدگاه متفاوتی دارند. شاید شگفتانگیزترین جنبه آن این باشد که همه چیز برایشان تازگی داشته و جدید و جالب است.
قصههای خیالی!
پایان قصهها را طبق داستانها و شعرهای مورد علاقهتان تغییر دهید. با این قصهها به رشد دایره زبان کودکتان کمک کرده و به او کمک میکنید که یاد بگیرد چگونه به شیوه خودش داستان بگوید. اصلا مهم نیست داستانهایی که خلق میکند، بیسروته و نامفهوم باشد؛ یادتان باشد هدف از این تمرین رشد خلاقیت کودکان است.
مسابقه خندهدار!
مثلا کودکتان را تشویق کنید تا عجیبترین تصویر یک گربه را بکشد یا عجیبترین آدمی را که میشود تصصور کرد! این نوع فعالیتها نه تنها قوه تخیل او را تقویت میکند، بلکه به او نشان میدهد که تلاش برای کمال لزوماً هدف مطلوبی نیست.